Markka Laitinen

Tiistai aamun ratoksi

Näin puolessa välissä kuuttakymmentä, vajaakuntoisena ja pitkäaikaistyöttömänä, kun ei sopivaa hommaa enää tahdo löytyä edes julkiselta sektorilta, sitä miettii kaikenlaisia ideoita joilla voisi alkaa elättämään itseään. Jonkin aikaa mietittyäni, sainkin aivan loistavan idean ja ajattelin ottaa sen nyt tässä esille keskusteltavaksi.

Nyt syksyn tullessa ovat hirvet taas liikkeellä ja joka syksy tapahtuu näitä hirvikolareita, joissa loukkaantuu ja menehtyy useita ihmisiä. Mietinkin että onkohan asiaa lähdetty ratkomaan ihan väärällä tavalla, kaikenlaisilla varoitusmerkeillä ja hirviaidoilla. Joten ajattelinkin aivan uudenlaista ratkaisua, miten näitä hirvikolareita ehkäistäisiin parhaiten ja säästettäisiin ihmishenkiä, sekä myös hirviparkojen henkiä. Mitäs jos alettaisiin antamaan hirville liikennekasvatusta.

Opetettaisiin muutamalle hirvisukupolvelle miten ennen tielle menoa pitää katsoa ensin vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle ja jos auton valoja ei näy, voidaan tie ylittää turvallisesti mahdollisimman nopeasti. Opetetaanhan koiria, kissoja, hevosia ja lukemattomia muitakin eläimiä, jopa leijonia ja karhuja sirkuseläimiksi, joten miksei hirville voisi opettaa liikennekasvatusta?

Ajatelkaapa jos ideallani saataisiin hirvikolarit loppumaan kokonaan muutamassa vuosikymmenessä. Tällä ei säästettäisi vain ihmishenkiä ja hirvien henkiä, vaan sillä säästettäisiin myös silkkaa rahaa, kun hirviaitoja ja varoitusmerkkejä ei enää tarvittaisi, eikä autojakaan tarvitsisi enää korjata hirvikolarien takia, vakuutusyhtiötkin säästäisivät melkoisesti.

Toki näin pitkäaikaistyöttömänä sitä miettii mistähän hankkeelle saisi rahoituksen? Koska kyseessä on onnettomuuksia ehkäisevä ja verorahoja säästävä hanke, rahoitus tulisi tietenkin saada julkisista varoista, ja mietinkin olisiko maa- ja metsätalousministeriö vai liikenneministeriö oikea paikka yrittää hankkia rahoitusta hankkeelle? Vai molemmat yhdessä?

Voisikohan hankkeelle yrittää saada myös yksityistä rahoitusta, onhan meillä näitä enkelisijoittajia, joita varmaan kiinnostaisi sijoittaa hankkeeseen, jolla säästettäisiin eläinparkojen ja ihmisten henkiä? Kenellehän enkelisijoittajalle ideaa voisi tarjota?

Mietin tässä myös että minkähänlaiset tilat hankkeeseen tarvittaisiin? Varmaan jonkinlainen hevostilan kaltainen, jossa hevosten sijaan olisikin hirviä koulutettavana? Mietin myös että minkähänsuuruisella rahalla pääsisi alkuun ja minkälainen ajanjakso tulisi olla, mahdollisimman hyvien tulosten aikaasaamiseksi??

Jos saisi viisi miljoonaa euroa vuodessa hankkeelle avustusta julkisista varoista ja laittaisi periodiksi kaksikymmentä vuotta, jonka aikana hirville annettaisi liikennekasvatusta, niin sehän tekisi kahdessakymmenessä vuodessa satamiljoonaa. Mitätön raha, jos verrataan hankkeen mahdollisiin hyötyihin.

Onnistuessaanhan hankkeen hyödyt olisivat vertaansa vailla ja sen jälkeen voitaisiin harkita samaa liikennekasvatusta myös poroille ja muille teille mahdollisesti eksyville eläimille. Tästähän voisi onnistuessaan saada myös kokonaisen uuden teollisuusalan, voisimme alkaa viemään hirvien ja muiden eläinten liikennekasvatusta muihinkin maihin. Jos taas kahdenkymmenen vuoden päästä huomataan, ettei hirville voinutkaan antaa liikennekasvatusta, ei hanke suinkaan ole ollut turha, vaan sekin asia sitten tiedetään. Ja tuhlataanhan sitä julkista rahaa huomattavasti isompiakin määriä, paljon turhempiinkin hankkeisiin.

Entäpä mitä asiasta sanoisivat eläinsuojelujärjestöt tai vihreät ja tarvittaisiinko hankkeelle jotain erikoislupia? Kuvittelisi äkkiä että asia olisi heidänkin mieleen, koska hankkeellahan pyritään säästämään eläinten ja ihmisten henkiä ja näin mahdollisesti tarvittavat luvatkin voisi saada helposti?

Mietinkin olisiko tällä palstalla ehkä henkilöitä joita asia kiinnostaisi tai joilla olisi joitain neuvoja asian suhteen? Eniten tietenkin apua kaivattaisiin näin ensialkuun, siinä valtavassa byrokratiassa joka on edessä, kun hanketta mennään esittelemään ja julkista rahoitusta hakemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Täydet pisteet liikkuvasta mielestä ja hyvästä mielikuvituksesta.
Antiikin Kreikassa vapaat miehet eivät tehneet töitä. Työnteko kuului orjille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos, otan tuon suurena kohteliaisuutena. Ja tosiaankin, minähän olen kuin antiikin ajan vapaat miehet, orjat tekevät työt ja minä laiskottelen, vaikka ei se paikallaan ja tekemättä oleminen ole minun juttuni.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kannattaisiko tähdätä vielä pidemmälle hirvien liikenneopetuksessa vaikkapa opettamalla niille heti puheentunnistusta ja -ymmärrystä. Google Translatekin jo kohtalaisen hyvin kääntää eri kielistä suomeksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tuotakin voisi harkita, muun liikennekasvatuksen ohessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Valitettavasti olet ideasi kanssa hiukan myöhässä. Jos olisit esittänyt sen Suomi 100 -hankkeeksi, niin kai sille jokunen satatuhatta olisi pitänyt löytyä, kun löytyi pöhkömpiinkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Voi harmi, pitää sitten miettiä sitä julkista rahoitusta jotain toista kautta.

Juha Hämäläinen

Mä olen miettinyt, että kun tuo radikalisoituminen on tapetilla, niin siitä voisi löytyä leipää.

Esim: Peltopoliiseja vahtimaan RadiKaalien kasvua. Lisätienestiä voisi berneriläisellä tavalla tuoda radiraitistumiskampanja radiossa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Näin massatyöttömyyden aikaan, on hyvä miettiä erilaisia vaihtoehtoja.

Juha Hämäläinen

Mulla on ajatus lähteä joulunlähettilääksi, kun noita suurlähtystöjäkin karsitaan ja maailma kaipaa rauhaa ja rakkautta.

Suomi voisi viedä tuota joulunsanomaa joulunsuurlähetystöillä ympäri maailmaa.....

Suoraa kehitysapua kansalta kansalle, eikä näiden poliittisten pöhöjen kautta, joilta syödään kuormasta sillä vauhdilla, ettei pitkälle riitä, kun lähetyksen kuoret....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Hyviä ideoita, ei muuta kuin toteuttamaan, ensin tietenkin julkista rahoitusta hakemaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Ei onnistu, koska minulla on itsetodettu myöhäispuberteetin toisentyypin virkamiesallergia, joka aiheuttaa nyrkin nykimistä ja rytmihäiriöitä.....

Ajattelin hoitaa ensimmäisen projektin joukkorahoituksella, kun tavan ihmisten kanssa tulen paremmin toimeen, kuin ylimielisten paperilennokkienrakentajien kanssa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #13

Tuo sama virkamiesallergia, taitaa olla yleisempikin ongelma, useat tuttunikin tuntuvat siitä kärsivät? Senkin parantamiseen voisi hakea julkista rahoitusta, auttaisikohan siihenkin jonkinlainen virkamiesten kasvatusprojekti? Voiskohan hirvien ja virkamiesten kasvatuksen yhdistää jotenkin?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

Virkamieserotus :D siinä olisi pallinpurijalle töitä!

Virkamiesallergialle pitää saada tautiluokitus! Perustetaan yhdistys sitä ajamaan ja otetaan kaarnavenerahaa projektiin....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

No mutta nythän tulikin hyvä ehdotus, mistähän saisi rahoituksen virkamiesallergian tutkimiseksi, jotta se saataisiin tautiluokituksen piiriin? Näitä hyviä ideoita itsensä työllistymiseen, alkaa näköjään ilmestyä kuin sieniä sateella.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Ideoita meillä riittää!

Montako saa olla ?

Vaan rahat menee elämiseen eikä paljoa jää ideoiden kaupallistamisen yrittämiseen......

Olisi edes kansalaispalkka, että voisi tehdä jotain muutakin kuin hyväntekeväisyyttä!

https://www.kansalainen.fi/unelma-myytavana-loimuk...

https://vapaakulkija.wordpress.com/tag/hamppumaito...

Keleper!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #17

Hienoa kädentaitoa, tässä näyte omastani.

https://www.youtube.com/watch?v=g0H_tMWxXXg

Eli ollaan tekijämiehiä molemmat ja kyllä meiltä pitäisi onnistua hirvien liikennekasvatusprojekti, samoin kuin virkamiestenkin kasvatusprojekti. Rahoitus vain tulisi ensin saada kuntoon.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Otetaan maahanmuuttajat kouluttajiksi niin 150kiloEcua on varma!

Voisivat opettaa sossutädeille ja TE-opastajille lähitaistelua tai ainakin kurjuuden maksimointia!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #19

Eiköhän ne tuon kurjuuden maksimoinnin jo osaa?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Mutta mutta tällä hetkellä he tekevät sen naureskellen....ja sekös laittaa suomi pojan veren kiertämään.

Oppia ikä kaikki ja surullisella naamalla, myötätuntoisesti itsekkin surkeana teot ei kirpaise Taavi Tavista siinä määrin ja valtakunnassa on taas kaikki hyvin.....

Vientikin vetää, kun syrjäytyneen kyynelistä saa mainiota hymyn leivttäjää seinäkadunpoikain illanviettoihin ja Arkadianmäen apinateatterin saunailtoihin lantrinkia....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

"Mutta mutta tällä hetkellä he tekevät sen naureskellen"

Kyllä tuosta tahallisuudesta, veri saa vähän kiehahtaakin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Blogistin loistavan idean jatkojalostaminen myös suomalaisten porojen liikennekoulutukseen toimisi varmasti.

Porohan on tunnetusti laumaeläin, joten opettamalla sen pomoporon tekemään liikennelaulun oppien mukaan, niin koko porolauma säästyisi turhilta liikennekuolemilta. Lapin massatyöttömyyteenkin tällä olisi myös suotuisa vaikutus. Kouluttajia tarvitaan ja jos ei Lapissa ole riittävästi kouluttajia, niin vuohipaimenia lie maassa työttömänä ja Ruotsista saadaan lisää tilaamalla, tai vaikka PM n kutsumana. Todistetusti osaamista on.

Eiköhän hankeelle saisi EU sta myös eläinten liikennevalistustukea. Hakemus vaan EUATED ille ensi tilassa ( EU s Animal Traffic Education Department )

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

No nyt tuli niin hyviä ehdotuksia, että menin ihan sanattomaksi. Täytyykin ensi tilassa tutustua tuohon EUATED:iin, josko asia sitä kautta lähtisi etenemään? ;-D

Juha Hämäläinen

Eikö tämä Liinaharja taiteilia Miina Äkkipudotus opettanut TE-rahoilla edellisen laman aikana lehmäntanssitusta ?

Me ollaan ukkoja ja laitetaan paremmaksi!

Otetaan karhut ja opetetaan ihmisilla perisuomalaista karhupainia yhteislaulun kera......

Tapiolan vainiolla karhun kanssa painiin lyön.....vai miten se meni.

Talviaikaan, kun vastapainijat nukkuu voitaisiin harjoitella harvesterien kanssa ja yhdistää tähän vielä luonnonsuojelukin ?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ideoita ideoiden perään, valtionhan kannattaisi tosissaan alkaa rahoittamaan meitä.

Juha Hämäläinen

Kerjäyskurssit voisi avata suomalaisille uraa suurien kaupunkien kaduilla, jos vielä jyvitetään läänityksiä kurssiarvosanojen mukaan. Tosin ulkomainen kilpailu olisi saatava eliminoitua verettömästi ja kerjääjäkoulutetut pitää lähettää opintomatkalle Malagan aurinkoon, jotta illuusio olisi täydellinen.

Kerjäyskyltti seminaareissa tehtäisiin napakoita kylttejä 9ecu-pohjalta.

Kyltissä voisi lukea esim. "Kun saan tonnin kansaan muutan Ruotsiin!"

Ja pavunruskeita syrjäytyneitä alkaisi olla vaivaksi asti ruokkimassa veroketjuja ja yritystuki-imureita Affenanmaalta heidän kelluessa kohti lännessä laskevaa aurinkoa laulaen nuotinvierestä.....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Noi kerjäyskurssit tulisi olla pakollisia, koska niin monet joutuvat nykyään hakemaan ruokansa ruokajonoista ja suorastaan kerjäämään toimeentulotukia ja vastaavia.

Kerjäyskursseja voitaisiin lähteä opiskelemaan vaikka romaniaan, tai olisihan meillä täällä noita opettajia ihan tarpeeksi, yhden kansan opettamiseksi.

Toimituksen poiminnat