Markka Laitinen

Äänestäessä kannattaa muistaa äänten laskentatapa

Näin kunnallisvaalien alla on hyvä muistuttaa äänestäjiä siitä, että äänestettäessä puolueiden jäseniä, ääni voi mennä ehdokkaalle jolle et olisi halunnut ääntäsi antaa.

Jos puolueessa on vaikkapa maahanmuutosta kaksi eri näkemystä, jotkut puolueen edustajat kannattavat maahanmuuttoa ja jotkut ehdokkaat taas vastustavat maahanmuuttoa. Ja jos äänestäjä valitsee vaikkapa maahanmuuttovastaisen puolueen ehdokkaan, hänen äänensä saattaakin mennä vaalilaskutavasta johtuen maahanmuuttomyönteiselle saman puolueen ehdokkaalle. Ja sama toki pätee muissakin asioissa kuin maahanmuutossa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4

Eli jos äänestät maahanmuuttovastaista puolueen ehdokasta ja hänen saamansa äänimäärä ei riitä läpimenoon, niin ääntenlaskutavan takia hänen äänensä siirtyy saman puolueen enemmän ääniä saaneelle ehdokkaalle, joka ei välttämättä ole maahanmuuttovastainen ja näin puolueen ehdokasta äänestettäessä, et voi taata sitä että saat oikeasti mielipiteesi sen mielipiteen taakse, jolle äänesi kuvittelit antavasi.

Markku Laitinen Nro: 1080

Sitoutumaton ehdokas helsingistä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä sama asia koekee myös Perussuomalaisia. Puolueessa on meneillään puheenjohtajakilpailu. Joillekin, ehkä aika monellikin, perussuomalaisia äänestänestävälle voi olla kynnyskysymyksenä se, kenestä tulee puolueen seuraava puheenjohtaja. Sielläkin ääni voi siirtyä sitä puheenjohtajaehdokasta kannattavalle, jota äänestäjä ei mistään hinnasta hluaisi uudeksi puheenjohtajaksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tämä koskee kaikkia puolueita ja toki myöskin perussuomalaisia. Perussuomalaisten kohdalla tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että moni perussuomalainen ehdokas vastustaa megamoskeijaa, mutta esimerkiksi Halla-aho on varovaisen myönteinen megamoskeijalle. Ja nyt jos perussuomalaista megamoskeijan vastustajaa menee äänestämään, eikä tämä saa riittävästi ääniä, ääni saattaakin mennä megamoskeijan kannattajalle.

Mutta myös saadessaan riittävästi ääniä läpimenoon, voi puoluejohto puoluekurilla ajaa megamoskeijan läpi ja näin megamoskeijaa vastaan äänestävän ääni saattaakin mennä moskeijan hyväksyjälle.

Ainoa varma keino estää tällaiset suhmuroinnit, on äänestää sitoutumattomia ehdokkaita, heillä ei ole puolukuria taakkanaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Asiastasi hiukan sivuun, mutta jäipä ihmetyttämään kun tänään kävin ennakkoääneni antamassa, niin vaalivirkalijan luona käynnistäni printattiin tuloste, joka liitettiin äänestyskirjekuoren liitteeksi. Tuossa printissä oli nimeni ja hetu jonka myös jouduin allekirjoituksellani vahvistamaan. Eikö tuossa ala jo äänestyssalaisuus olemaan katkolla, kun äänestyskirjeitä avattaessa, voidaan kameralla kuvata äänestyskirjeen liitteeksi printattu äänestäjän henkilötiedot ja äänestyslapusta antamani kunnallisvaaliehdokkaan numero.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Oho, aika erikoinen juttu, ehkä kannattaisi kysyä jostakin, miksi äänestäjän tiedot laitetaan äänestyslipun kanssa samaan paikkaan?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Niin voikohan tuollainen käytäntö olla vaalipiirikohtaista. Tuo tapahtui tänään Vantaan Koivukylän kirjastossa käydessäni äänestämässä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Vaikea sanoa, mutta asia kyllä kannattaisi selvittää. Meitä valvotaan jo muutenkin totalitarisesti ja äänestyssalaisuudenkin vieminen, ei olisi mikään ihme.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Varsinaiset kuoret erotetaan lähetyskuorista ennen äänten laskentaa. Tämä on normaali käytäntö kaikissa vaalipiireissä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #7

OK. Mutta aika erikoista että äänestyksestä asti vaalipiireihin saakka, äänestyskuoret ja äänestäjän tiedot ovat samassa kirjekuoressa. Varsinkin kun ennakkoäänetkin lasketaan vastaa vaalipäivänä. Näin tiedot mitä kukakin on ennakkoon äänestänyt, olisi hyvin helppo kaivaa esiin haluttaessa. Ja tiedä vaikka näin tehtäisiinkin? Ainakin minulla usko demokratiamme toimivuuteen tai poliitikkojemme kykyyn muuhun kuin totalitariseen tarkkailuun, on mennyt kokonaan.

Valtiotahan on ajettu katastrofin partaalle jo pitkään ja säälittää etteivät ihmiset ole heränneet jo tarpeeksi, ymmärtääkseen nykyisen puoluepolitiikan tulleen tiensä päähän. mutta ehkäpä ne tarpeelliset uudistukset tulevat sitten totaalisen romahduksen jälkeen?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mielestäni vaalikuoreen laitetaan kaksi suljettua kuorta. Toisessa on annettu ääni ja toisessa äänestäjän henkilötiedot. Avattaessa molemmat kuoret eritellään ja avataan toisistaan erillisinä. Pitäisi ainakin tehdä niin.

Toimituksen poiminnat