Markka Laitinen

Mitä on demokratia?

Tällä hetkellä demokratiana pidetään sitä, että kerran neljässä vuodessa saat kansalaisena äänestää päätöksentekijää, jolla ei ole edes velvollisuutta pysyä niissä lupauksissa, joita hän ennen vaaleja on äänestäjille luvannut.

Minä en pidä tätä demokratiana, vaan pelkkänä huijaamisena, joka myöskin rapauttaa oikean demokratian. Kun kansalaisena annat äänesi ehdokkaalle joka samantien vaalien jälkeen muuttaa mielipiteensä päinvastaiseksi, mitä se ennen vaaleja on ollut, oletkin äänestänyt omaa mielipidettäsi vastaan, eikä sinun äänesi kuulu siten kuin demokratiassa kuuluisi kuulua ja näin äänestäminen on menettänyt merkityksensä.

Ainoaa oikeaa demokratiaa on äänestää suoraan päätöksistä, eikä päätöksentekijästä. Mutta poliittinen puolueliittimme ei halua antaa kansalaisille mahdollisuutta äänestää suoraan päätöksistä, koska se ei ole puoluejohtajien edun mukaista. Siksi kansalaisen ei tulisi äänestää lainkaan puolueen ehdokkaita, joiden äänestäminen rapauttaa vain demokratiaa.

Kansalaisen ainoaksi mahdollisuudeksi korjata demokratiaa edes jotenkin, on äänestää puolueiden ulkopuolisia sitoutumattomia ehdokkaita. Niitä joilla on mahdollisimman vähän sidonnaisuuksia ja jotka ovat puolueiden ryhmäkurien ulottumattomissa. Vain näin on mahdollista korjata nykyistä näennäisdemokratiaa paremmaksi.

Kuntavaalit 2017

Edistyksellistä Helsinkiä yhteislistan sitoutumaton ehdokas

Markku Laitinen Nro: 1080

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olin käymässä Vantaalla ja yht'äkkiä kävelytiellä joku vaaliehdokas osoitti minua ja karjumalla kysyi, että oletko jo valinnut ketä äänestät. Että tilanne vaikutti liki samalta missä isojen kauppatalojen sisäänkäynneillä tarjotaan uusia sähkösopimuksia taikka myydään saippuaa.

Olisiko kuitenkin niin, että äänestästyskelpoiset eivät äänestä hyvin harkiten kun ei ole mitään syytä äänestää noin. Asiat kun hoituvat samalla tavalla vuodesta toiseen ihan samalla tavalla äänesti mitä puoluetta tai henkilöä tahansa. Kuunallisvaalissa tulisikin olla jotain todellista pelissä. Esimerkiksi vanhusten asioiden hyvin hoitaminen äänestyksen perusteellla voisi olla number one.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Asiat kun hoituvat samalla tavalla vuodesta toiseen ihan samalla tavalla äänesti mitä puoluetta tai henkilöä tahansa."

Aivan valtio ylivelkaantuu ja kansalaisten elämää kurjistetaan jatkuvasti enemmän ja enemmän. Mutta entäs sitten kun valtio ei saa enää lainaa ja valtion tuottavat yritykset, luonnonvarat ja kansallisomaisuus on laitettu lihoiksi? Tuleeko muutos äänestyskäyttäytymiseen vasta sitten vai pitäisikö muutos tehdä ennen sitä?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Esimerkiksi vanhusten asioiden hyvin hoitaminen äänestyksen perusteellla voisi olla number one."

Ajatelkaapa jos kaikki puolueet kunnallisvaalissa kannattaisivat tuota yo vanhusten asiaa, niin kenen syy olisi jos asia ei toteutuisikaan lähellekkään kaikkien kunnallisvaaliehdokkaisen ja puolueiden lupauksista huolimatta. Että onko olemassa ythään henkilöä tai puoluetta kunnallisvaalissa jotka eivät kannata vanhusten asioiden hyvin hoitamista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...niin kenen syy olisi jos asia ei toteutuisikaan..."

Syy olisi niinsanottujen "taloudellisten realiteettien". Kapitalistisessa yhteiskunnassa valta ei ole vaaleissa valituilla edustajilla, vaan kapitalistiluokalla, joka hallitsee taloutta. Poliitikot ovat pelkkiä sätkynukkeja, jotka vain antavat kasvot niille päätöksille, jotka sanellaan kulisseista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juuri näin, meilläkin on ollut jo useita nukkehallituksia, joita johdetaan maan rajojen ulkopuolelta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Miten ihmeessä voin olla varma, että nyt äänestämäni puolueen edustaja koko kauden

A. Pysyy edes kehityksessä mukana
B. Ei popsi sanaansa
C. Pysyy antamalleen lupaukselle uskollisena, vaikka ympäristö muuttuukin valon nopeudella.

En mitenkään, sehän on selvä.

Poliitikolle tämä nykyinen puolueen sisällä tehtävä ryhmäkuriin nojaava päätöstapa tietenkin käy mainiosti. Puoluekuri on mukava tekosyy haistattaa äänestäjäapinoilla pitkät paskat. Äänestäjät kun ovat kuitenkin populisteja näkenyksineen. Omaa tukevasti mainostettua linjaa ei siis politiikon tarvitse säilyttää, tai mitenkään kenellekään selitellä.

Kansan näkemysten jatkuva kuuleminen, esimerkiksi kansanäänestyksillä, tuo päätöksiin ajanmukaisuutta, läpinäkyvyyttä ja vastaa myös kansan tahtoa. Esimerkkinä vaikkapa nyt nopeasti tapahtuvat EU n muutokset, joista ei 90 luvulla tiedetty. Nyt olisikin aika päivittää tilanne vastaamaan nykyhetkeä ja kysyä myös kansan näkemystä jatkosta.

Kokoomusedustajat muuten vannovat aina muutoksen nimeen. Tässä olisikin kokkareille oiva tilaisuus aloittaa muuntuminen vastaamaan yhteiskunnan muutosvauhtia, joka on kvarttaalitaloutta nopeampaa.

Pienikin valtio päätöksineen voisi olla edelläkävijä toiminnassaan. Laamalaumassa on tietenkin poliitikon paljon mukavampaa käkkiä, muiden laamojen joukossa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Suora demokratia, sitovat kansanäänestykset valtiota ja kansalaisia koskevissa asioissa, on se suunta mihin pitäisi mennä mahdollisimman nopeasti, muuten saatamme olla todellisessa katastrofissa lähitulevaisuudessa.

Nykyinen edustuksellinen demokratia on kansalaisen painajainen ja muutamassa puolueessakin olleena, tiedän miten niissä karsitaan todelliset osaajat ja uudistusmieliset jo alkumetreillä ja vain mitäänsanomattomat myötäilijät nousevat koneistossa ylöspäin. Systeemi on läpimätä, eikä palvele kansalaisia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan paras on jos on tuttu ehdokas, siis ystävä/sukulainen tai vastaava.. Harvat tahtovat valehdella sinulle päin naamaa, ainakaan tarkoituksella.. Ei tietenkään kukaan pysty yksin loihtimaan mitään. Mutta tärkeintä on se yrittäminen ja ajaa mitä on luvannut.. Ainakin oma ehdokkaani hallituksessa on tehnyt juuri niin miten hän lupasi!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hienoa että olet osannut valita ehdokkaasi oikein, mutta tiedän satoja ihmisiä, jotka eivät ole osanneet, vaan kokevat tulleensa huijatuksi.

Suorassa demokratiassa kansalla on valta ja silloin nykyisillä lahjotuilla ja korruptoituneilla poliitikoilla ei ole käyttöä, koska koko kansaa on vaikea lahjoa ja korruptoida.

Meidänkin perustuslaissamme kerrotaan vallan olevan kansalaisilla, jota toteuttaa valtiopäiville kokoontunut parlamentti. Eli perustuslakimme on suoraa valehtelua kansalaisille, eikä sen henki toteudu mitenkään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näinpä.. mutta monet myös katsovat vain puoluetta jota on äänestänyt. Otetaan vaikka Keskustan koulutusleikaukkaus.. puolue leikkasi. Mutta miten on äänestäneet yksityishenkilöt puolueen sisällä? Onko monikaan tarkistanut mitä "oma" kansanedustaja äänesti? Vai yleistetäänkö jokainen halusi leikata keskustan sisällä?

Esim itse olen pettynyt hieman persuihin. No se jota äänestin on tehnyt kuten lupasi. Näköjää ps:n johto syypää, onneksi vaihtuu edes Soini. Mutta harvoilla on aikaa tälläisiin mietintöihin. Vaan syytetään heti järjestelmää/ehdokastaan tai puoluetta takinkäännöstä ja ei äänestetä ketään seuraavassa vaaleissa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Vaalilupausten pettäminen täyttää törkeän petoksen tunnusmerkit, mutta niitä ei tutkita, koska julkista sektoria ja varsinkin vallankäyttäjiä eivät koske mitkään lait nykyään. Tein tästä joku aika sitten oman blogikirjoituksenkin.

http://ukkram09.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227960-mi...

Toimituksen poiminnat