Markka Laitinen

Valtion omaisuuden myynneistä järjestettävä julkinen tarjouskilpailu

Me kansalaiset emme voi antaa valtionjohdon myydä enää valtion omaisuutta ja luonnonvaroja huomattavaan alihintaan, vaan meidän on huolehdittava että tulevista valtion omaisuuden myynneistä järjestetään julkinen tarjouskilpailu, jonka voittaa eniten tarjoava. Tai jos kansalaiset eivät hyväksy tarjottua hintaa, pitää kansalaisilla olla oikeus hylätä korkeinkin tarjous.

Maastamme on muutamien vuosikymmenten aikana myyty huomattavaan alihintaan useiden satojen, jopa tuhansien miljardin omaisuus ja otanpa esimerkkinä yhden tällaisen kaupan.

Maailman puhtaimmat ja parhaat fosfaattivarat myytiin maastamme 207-miljoonalla, vaikka fosfaattien oikea arvo oli noin 40-miljardia. Myyntihinta oli siis noin puoli prosenttia omaisuuden oikeasta arvosta.

Omaisuuden arvo verrattuna myyntihintaan on ollut poskettoman halpa, eikä voida välttyä ajatukselta että omaisuuden myyjät ovat saaneet osuutensa myynnistä johonkin veroparatiisiin. Ajatelkaapa skenariota jossa kaikki silloiset kansanedustajat olisivat saaneet vaikkapa kymmenen miljoonaa lahjuksina fosfaattien ostajalta. Kaksisataa kertaa kymmenen miljoona tekee kaksi miljardia, eli noin viisi prosenttia myydyn omaisuuden arvosta. Tällainen skenario ei siis olisi mitenkään mahdoton, vaan pikemminkin omaisuuden arvon ja siitä saadun hinnan perusteella se saattaisi olla jopa hyvin todennäköinen.

Ja todellakin samaan aikaan kun valtion omaisuutta on myyty huomattavaan alihintaan, ovat päättäjämme hyväksyneet nimettömän omistuksen, me kansalaiset emme siis voi tietää kuinka paljon ja mitä kansanedustajamme omistavat veroparatiisiyhtiöiden kautta. Päättäjillämme ei tarvitse olla kuin pankkikortti tälle veroparatiisitilille ja he voivat kenenkään tietämättä tuhlata näitä valtion omaisuuksista saamiaan lahjusrahoja, vinguttamalla tätä korttia.

Tämän takia me kansalaiset emme voi antaa päättäjiemme enää päättää valtion omaisuuden myynneistä, vaan näistä on järjestettävä julkinen tarjouskilpailu. Ja nimenomaan siksi, koska kyseessä on kansalaisten valtiollinen omaisuus, joka on tarkoitettu perinnöksi heidän lapsilleen ja lastenlapsilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomen luonnonvaroja ei pitäisi myydä ollenkaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kyllä uusiutuvia luonnonvaroja, kutem metsiä voidaan myydä, mutta metsäpinta-alaa ei pitäisi myydä. Ja sellaisista luonnonvaroista kuin esimerkiksi litiumeista ja vastaavista, tulisi järjestää julkinen tarjouskilpailu.

Nythän tilanne on täysin järjetön, maasta kaivetaan metallit ja mineraalit ja niistä saadut varat menevät ylikansallisille yhtiöille johonkin veroparatiisiin, hyödyttämättä lainkaan suomalaisia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Taidamme käsittää sanan luonnonvara eri tavalla. Omasta mielestäni luonnonvara on luonnossa vielä kiinni oleva raaka-aine. Metsäpinta-alan tai kaivosoikeuden myynti on luonnonvaran myyntiä. Puun tai fosfaatin myynti on raaka-aineen myyntiä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Yleisesti kai puhutaan uusiutuvista ja uusiutumattomista luonnonvaroista? Esimerkkeinä ottamasi puu ja fosfaatti eivät näin ole keskenään verrannollisia luonnonvaroja, koska puu on uusiutuva ja fosfaatti ei.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Kuset talteen ja fosfaatit riittää kotitarpeiksi. Jos halutaan valtion käyttöön halpaa fossua, niin on tuettava panimoita ja ukkojen kaljottelua....

9€ fosfaattitehdas ikuisessa pikkupöhnässä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Valtiommehan ei voi tehdä tuota, koska fosfaattikauppojen yhteydessä sitouduimme, ettei suomessa saa käyttää kuin omasta maaperästä otettua fosfaattia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

No mitä hyötyä on istua fosfaatin päällä maailman tappiin asti?
Mineraalilöydöksen saattaminen tuotantotoimintaan asti vaatii aikaa ja pääomia, joita Suomen valtiolla ei ainakaan ole.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Siitä saattaisi olla se hyöty fosfaattien kohdalla se, että sen arvo nousee? Mutta fosfaateista on turha enää puhua, koska ne myytiin puolella prosentilla sen oikeasta arvosta.

Pääomia ei ole valtiolla niin kauan kun ykstyiset pankit luovat tyhjästä rahaa, jos valtion keskuspankki loisi yksinoikeudella rahan tyhjästä, valtiolla olisi pääomia ihan mihin tahansa.

http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122196-...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Anna Harri jääkaappisi ja mahdollisen pakastimen sisältö minulle!

Mitä sinä sille, kun et kaikkia pysy syömään kerralla kuitenkaan.

Minun kärsivällisyyteni riittää niiden varastointiin (Hämiö)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Juha, ensi vuonna puolukoita riittää pakastimesta kyllä kesään saakka :)
Ovat sen verran hapokkaita, ettei kaikkia pysty syömään kerralla.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Miksi et noudata omaa ohjettasi ja laita lihoiksi ?

Säästäminen on tylsää (Hämiö)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

Pakastimessani ei ole lihaa ja jääkaappi huutaa tyhjyyttään. Kohta kipaisen läheiseen S-marketiin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

Elä sie kutale kiertele minnun kysymksii (Hämiö) Kyl sie tieät mit mie tuol etelleisel tarkotin.....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Tokihan tiedät lauseen, älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon?

Juha Hämäläinen

Valtion firmojen myynti pitäisi järjestää siten, että ne jyvitetään kanslaisille osakkeina ja jokainen myy omansa tarpeensa ja näemyksensä mukaan.

Rahatkin palaa lopuksi takaisin valtiolle verojen kautta, koska monopolissa pankki voittaa aina!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Erittäin hyvä ehdotus. Nythän poliitikot ovat myyneet näitä valtion yritysten osakkeita huomattavaan alihintaan.

Toimituksen poiminnat