Markka Laitinen

Imatran ampumistapauksista hieman eri näkökulmasta

Jokainen meistä tietää ettemme elä demokratiassa, vaan sen irvikuvassa. Samoin jokainen tietää ettemme elä ihmisoikeuksia kunnnioittavassa maassa ja tästä on todisteena maamme saamat ihmisoikeustuomiot, joita on enemmän kuin muilla pohjoismailla yhteensä. Otampa tässä pienen lainauksen YK:n yleismaailmallisesta ihmisoikeusjulistuksesta.

"Kun ihmiskunnan kaikkien jäsenten luonnollisen arvon ja heidän yhtäläisten ja luovuttamattomien oikeuksiensa tunnustaminen on vapauden, oikeudenmukaisuuden ja rauhan perustana maailmassa, kun ihmisoikeuksia on väheksytty tai ne on jätetty huomiota vaille, on tapahtunut raakalaistekoja, jotka ovat järkyttäneet ihmiskunnan omaatuntoa, ja kun kansojen korkeimmaksi päämääräksi on julistettu sellaisen maailman luominen, missä ihmiset voivat vapaasti nauttia sanan ja uskon vapautta sekä elää vapaina pelosta ja puutteesta, kun on välttämätöntä, että ihmisoikeudet turvataan oikeusjärjestyksellä, jotta ihmisten ei olisi pakko viimeisenä keinona nousta kapinaan pakkovaltaa ja sortoa vastaan,"

Joten sen sijaan että poliitikkomme tulevat taas kerran keräämään irtopisteitä tälläisella traagisella tapahtumalla, he voisivat tehdä jotain sellaista jolla estettäisiin vastaavat tapahtumat etukäteen. Ja se jotain, olisi maamme demokratian ja ihmisoikeustilanteen parantaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tarkoititko jotain tiettyä ihmisoikeusloukkausta tai demokratiavajeen piirrettä vai politisoitko kammottavan kolmoismurhan?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tarkoitukseni ei ollut politisoida tekoja, vaan ottaa kantaa maamme ihmisoikeustilanteeseen ja demokratiavajeeseen, ja saada niihin aikaan parannuksia. Itsekin 11-vuotta ilman ihmisoikeuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa tuo ampuja viis veisasi Suomen "demokratiasta" tai "ihmisoikeustilanteesta". Mutta jos hänellä ei olisi ollut mahdollisuutta saada pyssyä, niin noita uhreja ei olisi tullut. Aselaeista voidaan aloittaa tehokkaimmin tällaisten tapausten eliminointi.

Pekka Pylkkönen

Vaikka yritänkin melko liberaali olla, aserajoitukset kieltämättä tuntuisivat ihan hyvältä ajatukselta.

Toisaalta eivätkös nuo oikeusoppineet juuri sanoneet että aseilla tapetaan melko vähän porukkaa. Kerran kymmeneen vuoteen tuollaisia satunnaisia ihmisiä ulkosalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan niitä ollut kouluampumisiakin sekä mm. Hyvinkään tapaus muutama vuosi sitten. Jäisivätpä nekin pois.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Eikös tuo Hyvinkäänkin tapaus johtunut pitkäaikaisesta kiusaamisesta, jos en väärin muista? Eli aselakien sijaan ihmisoikeustilanteen parantaminen ehkäisisi vastaavia parhaiten.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #13

Hyvinkään murhaaja ei ollut poliisin vanha tuttu, eikä hän ollut heilunut puukon kanssa aikaisemmin. Miksi ei myönnetä, että jotkut vaan ovat päästään sekaisin jo syntyessään?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #30

Toki jotkut ovat sekaisin jo syntymästään, mutta sitäkään tosiasiaa ei voi ohittaa, että Wikipedian mukaan lähes kaikissa kouluampumisissa ja muissa kouluväkivaltateoissa, syy on ollut nimenomaan pitkäaikainen kiusaaminen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Raumanmeren_koulusurmat

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Eivät jäisi. Pimeän mutkan saa viidelläsadalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Hankaloittaisi kuitenkin aseen saantia oleellisesti ja vähentäisi niiden hallussapitoa. Japanissa esimerkiksi ei saa edes pimeätä "mutkaa" juuri mitenkään. Se on ampuma-aseeton valtio lukuunottamatta armeijaa. Joukkosurmat siellä on tehty yleensä teräaseilla, jolloin toteutus on paljon tehottomampaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #31

#31
Ei hankaloittaisi. Suomesta saa aseen todella nopeasti, jos on haluja. Esim. venäläisiä Makaroveja saa todella helposti.

Niitä on tuotu Suomeen pimeästi varmasti tuhansittain, kun niitä sai aikoinaan halvalla.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/9204336/asemarkkinat

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... aseilla tapetaan melko vähän porukkaa. Kerran kymmeneen vuoteen tuollaisia satunnaisia ihmisiä ulkosalla."

- Tuo "ulkosalla" on turha rajaus, joka putsaa kauppakeskukset ja oppilaitokset maton alle. Jokela 2007, Kauhajoki 2008, Espoon Sello 2009, Hyvinkää 2012. Eivätpä ole kymmenvuotisjaksoja nämä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #14

Lähes kaikissa tapauksissa syy löytyy pitkäaikaisesta kiusaamisesta, eli ihmisoikeustilanteesta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Raumanmeren_koulusurmat

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Ihan totta. Se oli turha tarkennus Hesarin jutussa. 'Julkinen paikka' olisi sopinut paremmin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

2#

Minä en tässä vaiheessa asiaa halua tehdä päätelmiä tekojen syistä tai motiiveista. Ja kyllä näiden tapausten eliminointi tulisi alkaa juuri demokratian ja ihmisoikeuksien parantamisesta, eikä aselaeista. Aselait eivät tuo todellisia muutoksia, koska valtiot tekevät niillä maailmanlaajuista bisnestä. Mutta jos valtiot lopettaisivat aseiden valmistamisen ja myymisen, sillä saattaisi olla positiivisia vaikutuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Edelleenkin pidän hyvin kaukaa haettuna ajatuksena, että kyseinen ampuja olisi ajatellut mielessään: "Kun täällä ei ole demokratiaa eikä ihmisoikeuksia, niin ammumpa tässä muutaman ihmisen, kun Suomi on saanut niin monta huomautusta Euroopan Ihmisoikeuskomissioltakin"

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Mutta entäpä jos demokratiamme ja ihmisoikeustilanteemme kohenisi, ehkäisisikö se mahdollisesti näitä tekoja? Ainakin YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksessa josta pätkän lainasin, sanotaan suoraan heikkojen ihmisoikeustilanteiden johtaneen kautta historian vastaaviin tekoihin. Osaisitko sanoa, valehteleeko ihmisoikeusjulistus?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Epäilenpä suuresti että kirjoittajat eivät ole tarkoittaneet satunnaisia väkivallantekoja. Toisekseen spekulaatio tarvitsisi vähän lihaa luiden ympärille. Ihmisoikeusrikkomukset joista Suomi on saanut tuomion, eivät ole mitään Stalinin vainoja. Pääasiassa niitä kai on tullut liian pitkistä oikeudenkäynneistä sekä sananvapaustapauksista. EIT:n näkemyksen mukaan sananvapaus on paljon tärkeämpi oikeus kuin kotimaisissa oikeusistuimissa. Miten nämä sitten olisivat vaikuttaneet ihmisen haluun murhata tuntemattomia ihmisiä?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #16
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #20

Useampiakin ja syiksi sanotaan juuri pitkäaikainen kiusaaminen. Eli ihmisoikeudet tai ennemminkin niiden puute.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #7

Olen taipuvainen yhtymään Juha Kuikan diagnoosiin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Minä en halua ottaa kantaa tekojen mahdolliseen motiiviin kuin vasta sitten kun asiaa on tutkittu. Olihan tuolla Tampereella se kolmen hengen vaatinut pizzeriapalo, josta syytettiin samantien äärioikeistoa, kunnes ilmeni että tekijät olivatkin pizzerian omistajat vakuutuspeton mielessään.

Halusin tuoda vain esille että ihmisoikeustilannetta parantamalla vastaavat tapaukset ehkäistäisiin.

Ja miksei tässäkin tapauksessa, kuten joissakin koulusurmissa, motiivi voisi olla vaikkapa kiusaaminen?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Näissä aikaisemmissa kouluampumisissa on syy ollut pitkäaikainen kiusaaminen, eli kyse on ihmisoikeuksista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Raumanmeren_koulusurmat

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Yhteiskunta ei voi olla yhtäaikaa sekä turvallinen että vapaa. Täytyy valita onko mieluummin turvassa pahalta vai vapaa joutumaan rikoksen tai onnettomuuden uhriksi.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ihminen joka on valmis luopumaan vapaudestaan saadakseen turvallisuutta, ei saa eikä ansaitse kumpaakaan.

Benjamin Franklin

Pekka Iiskonmaki

Vaikea olla eri meiltä Benjamin Franklin kanssa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kyseessä on päihtellä ja pillereillä päänsä totaalisesti sekoittanut nuori mies.
Suomessa on ajettu mielenterveyspalvelut ja päihdehoito aivan alas.
Kouluissa on liian vähän koulukuraattoreita, terveydenhoitajia yms.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Noi on niitä huhuja joita netissä levitellään. Katsoin juuri uutislähetystä jossa spekuloidaan teon motiiveja. Mielenkiintoinen seikka on että tekijä ei halunnutkaan paeta, eikä kiinniotettaessa tehnyt vastarintaa. Tämä puhuu mielestäni sen puolesta että tekijällä oli tekoihinsa omasta mielestään oikeutettu syy, jonka haluaa tuoda julki ja että hän on valmis kärsimään teoistaan saaman tuomion.

Joten en yhtään ihmettelisi vaikka se syy olisi pitkäaikainen kiusaaminen, eli ihmisoikeuksien puute.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinaatko, että Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja hänen ystävättärensä olisivat kiusanneet tuota 23-vuotiasta nuorukaista?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Minä en meinaa mitään, vaan otin esille mitä Wikipedia sanoo näiden kouluampumisten syyksi ja myös mitä yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus kertoo hirmutekojen yleisiksi syiksi kautta historian. Miksi esimerkiksi ihmisoikeusjulistus valehtelisi?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Teon motiivi voipi olla yksinkertaisesti halu kokea miltä tuntuu tappaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #33

Eikö siihen olisi yksi henkirikos riittänyt?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #37

Mistä sen tietää, jos vaikka yksi ei tuntunut enää tarpeeksi tyydyttävältä ajatukselta siinä vaiheessa kun hän päätti pitkäaikaisen fantasiansa toteuttaa. Spekulaatiotahan tämä on, mutta mitään selkeää motivaatiota teolle ei todella ole.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #40

Vaikea on puhua tekijän motivaatioista, kun asian tutkintakin on kesken. Mutta se on tosiasia, ettei tekijä halunnut paeta tekojaan, eikä vastustanut kiinniottoa. Eli uskoisin hänellä itsellään olevan tekoihinsa omasta mielestään hyvä syy, jonka haluaa myös tuoda julki, ja tekijä on myös on valmis kärsimään teoistaan saamansa tuomion.

Pekka Iiskonmaki

#22
Olen useasti todennuut, että Suomi tekee ihmiset hulluiksi.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tuota noin... Blogistilla on hieman erikoinen näkemys ihmisoikeuksista. Mikään julistus ei pysty estämään ihmisiä tekemästä typeryyksiä. Julistuksen ja sitä seuranneiden ihmisoikeussopimusten tarkoitus on, että allekirjoittajavaltiot sitoutuvat siihen, että mainitut ihmisoikeudet toteutetaan näiden maiden lainsäädännössä, eli että julistuksen ja sopimusten vastaiset teot ovat näissä maissa rikoksia.

En ole oikeusoppinut, mutta pitäisin aika yllättävänä, jos pitkäaikainen kiusaaminen ei johtaisi minkäänlaisiin toimiin yhteiskunnan väkivaltakoneiston suunnalta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jussi,

Markkuhan kirjoitti: "Joten sen sijaan että poliitikkomme tulevat taas kerran keräämään irtopisteitä tälläisella traagisella tapahtumalla, he voisivat tehdä jotain sellaista jolla estettäisiin vastaavat tapahtumat etukäteen. Ja se jotain, olisi maamme demokratian ja ihmisoikeustilanteen parantaminen."

Hyvä julistus, vaikkei ihmisoikeusjulistus ollutkaan, saati sellaisen rikosseuraamuksellinen vaatiminen - kuitenkin inhimillisyys kaikessa, ennenkaikkea.

Mitkä ovat olleet sitten hallituksen aikaansaannokset tässä suhteessa, tässä kontekstissa? - Agenda?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"En ole oikeusoppinut, mutta pitäisin aika yllättävänä, jos pitkäaikainen kiusaaminen ei johtaisi minkäänlaisiin toimiin yhteiskunnan väkivaltakoneiston suunnalta."

Olen itse joutunut 15-vuotta kestäneen poliisin seurannan kohteeksi ja kaikki alkoi siitä kun jouduin törkeän petoksen ja murhayrityksen kohteeksi. Vein asiat täysin normaalisti tutkittavaksi, mutta poliisi ei tutkinut asioita, koska tekijällä oli korkean tason poliittisia suhteita. Oikeudensaamisen sijaan sain siis 15-vuotta kestäneen poliisin seurannan ja poliisilla oli minua vastaan tehdyistä rikoksista täydet todisteet.

Tämän johdosta olen joutunut myös 11-vuotta kestäneen ammatillisen kiusaamisen ja ammmatillisten ihmisoikeusrikosten kohteeksi, josta voin esittää pitävät todisteet vaikka heti. Olen myös kirjoittanut asiasta 610-sivuisen kirjan, jonka olen myös lähettänyt kaikille maamme kansanedustajille ja pyytänyt laki- ja sopimuspykälineen ammatillisten ihmisoikeuksieni palauttamista, saamatta niitä palautetuksi.

Minun ihmisoikeuksiani rikkovat tällä hetkellä kaikki kansanedustajat, koska eivät ole oikeuksiani palauttaneet, vaikka lähetin kirjani heille jo puolitoista vuotta sitten. Näin ihmisoikeusrikollisessa valtiossa elämme.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos mietitään tapahtumia ampuma-aselain kannalta, niin ensimmäisenä tulee ottaa huomioon se, että ampuja ei ensitietojen perusteella käyttänyt veriteossa omaa ampuma-asettaan, vaan se oli peräisin jostain muualta. Poliisin tehtävä on selvittää aseen alkuperää ja sitä, miten se on päätynyt vääriin käsiin. Aseen omistaja saa aikanaan sanktion toiminnastaan, mikäli asiaan liittyy jotain laitonta.

On siis täysin turhaa edes yrittää yleistäen väittää, että Suomen aselaki olisi liian lepsu ja että tämäkin tapahtuma olisi estetty, jos aselakia olisi kiristetty entisestään. Aseen omistajat ovat 99% vastuuntuntoisia ja huolellisia ihmisiä.

Suomi on täynnä laittomia aseita, joita tulee esille yleensä erilaisten rikollisten sattumusten yhteydessä. Laittomien aseiden määrää ei varmuudella tiedä kukaan. Niitä on vinteillä ja kellareissa parin Suomessa käydyn sodan jäljiltä ja niitä virtaa rajojen yli kaiken aikaa.

Rajoilla tulli etsii lähinnä laittomia aineita ja samaan aikaan laittomia esineitä pääsee jatkuvasti läpi. Tämä on se suurin ongelma.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juuri näin. Aselakien kiristämisellä ei saada mitään aikaan, vain entistä ihmisoikeusrikollisempi valtio, koska kansalaisilta viedään vähätkin mahdollisuudet puolustaa itseään ja läheisiään valtionkin sortoa vastaan.

Sen sijaan ihmisoikeuksien parantamisella saattaisi olla erittäin positiinen vaikustus näiden joukkosurmien ehkäisyissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oletko harkinnut puolustaa itseäsi valtion sortoa vastaan asein?
Kenet ampuisit ensiksi?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #42

Hauskoja kysymyksiä, varsinkin jälkimmäinen. Ja vastauksena voisin todeta, että kuten yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksessa sanotaan, ihmisoikeudet estävät parhaiten tällaisten joukkomurhien tekemiset.

En vastannut kysymyksiisi tahallaan, koska sinäkään et ole vastannut minun esittämiini kysymyksiin ketjun alkupäässä. Hedelmälliseen keskusteluun kuuluu ennen omia kysymyksiä, vastata vastapuolen esittämiin kysymyksiin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juurikin noin, aselakien kiristämisellä ei ole mitään vaikutusta näiden joukkosurmien estämiseksi. Aseet halutaan kansalta pois, koska kansalaiset halutaan alistaa totalitarisesti.

Joukkotuhoaseiden valmistaminen on kansainvälisten lakien mukaan kiellettyä, silti useat valtiot valmistavat niitä. Esimerkiksi ydinaseilla ei ole mitään muuta käyttöä kuin joukkotuhonta, siitä huolimatta kukaan ei vaadi tilille näitä valtioita joukkotuhoaseiden valmistamisesta. Ja jos jotkin aseet tulisi kerätä pois, niin juuri nämä joukkotuhoaseet valtioilta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ihmisoikeus näkökulma on sikäli hyvä, että ainakaan ampuja ei välittänyt ihmisoikeuksista. Miksi?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hyvin harva kääntää toisen poskensa ja on uhri ikuisesti. Tosin tapauksen tutkinta on vielä kesken ja täytyypi odottaa mitä siellä ilmenee.

Toimituksen poiminnat