Markka Laitinen

Kansanedustajat pyyhkivät kansalaisten mielipiteillä sitä itseään

Kun kansalaisille annettiin mahdollisuus tehdä kansalaisaloitteita, useat kansanedustajat sanoivat että nyt kansalaisille tulee mahdollisuus vaikuttaa maan asioihin suoraan. Mutta miten on käynytkään, kansalaisia huijattiin perusteellisesti ja poliitikot ostivat taas aikaa ylläpitää näennäisdemokraattista oikeusvaltion irvikuvaa!

Eräs loistava esimerkki tästä on pakkoruotsi, jonka poistamista opetussuunnitelmasta kannatti 61000 kansalaista. Eduskunta käsitteli asiaa huhtikuussa ja sen sijaan että kansalaisten mielipiteellä tässä asiassa olisi ollut mitään merkitystä, kuten kansalaisaloitteen alkuperäinen tarkoitus oli, alkaa ruotsinkielen opetus vuodesta 2016 lähtien jo vuotta aikaisemmin kuin nykyisin!

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/233789-pakkoruotsi-alkaa-jatkossa-jo-...

Tämä edustajiemme toiminta on kansalaisten mielipiteiden suoranaista halveksuntaa ja kansalaisten huiijaamista. Samoin toiminta on demokratian vastaista ja jokainen kansalainen ymmärtää että päättäjämme ovat lahjottuja. Ruotsinkielinen eliitti on lahjonut ryhmänjohtajat ja muut edustajat on ryhmäkurilla laitettu hiljaisiksi. Siinä sitä toimiva demokratia näyttäytyy kansalaisille kaikessa karmeudessaan! DDR-suomesta on tullut koko maailmankin mittapuussa, banaanivaltio vailla vertaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse en aloitetta allekirjoittanut koska siinä ei otettu tasapuolisesti kantaa myös suomen ja englannin kielten pakollisuuksiin. Se muistutti omasta mielestäni enemmänkin kansalaiskiukuttelua juuri tasapuolisuuden puutteen vuoksi, ja oli hyvä että asia meni niinkuin meni.

No, se oli vain yksi aloite monista enkä viitsi noille aloitteille juuri edes lukuaikaa tuhlata nykyisin. Ulkoistan asiat mieluummin vaaleissa ja tyydyn tulokseen.

Parempi esimerkki onkin tasavertainen avioliittolaki joka ei läpimennessään ole kieltävä vaan vapauksia ja oikeuksia antava laki olematta keneltäkään mitään pois. Allekirjoittajien lukumäärän perusteella sillä näytti olevan paljon enemmän kansalaiskaikupohjaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Johtunee siitä, että suomi ja englanti eivät ole koko valtakunnassa pakollisia kieliä, mutta ruotsi on.
Ahvenanmaalla, jossa suomenkielisten osuus on suurempi kuin ruotsinkielisten mantereella, suomi ei ole pakollinen. Sen sijaan suomenkielisissä kunnissa joissa ei asu yhtään ruotsinkielistä, ruotsi on kaikille pakollinen. Englanti ei ole pakollinen yhdessäkään kunnassa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Voin olla väärässäkin mutta nähtävästi pilteille opetetaan nykyisin samoin kuin aikanaan itselleni eli suomea, ruotsia ja englantia, halusitpa tai et. Sellaista aitoa kielivalintaa.
Ahvenanmaan asioihin taas on paha ottaa kantaa koska ne päättävät niistä asioista itse.

Toki voidaan kansalaisaloitella miten asiat tulisi Ahvenanmaalla järjestää, mutta asian juridista sitovuutta en ole ajatellut.

Kieliasia on toki vain yksi monista kansalaisaloitteista ja uskoakseni siitä on aikalailla taitettu peistä. Paremmaksi esimerkiksi kansan mielipiteestä, jos sellaisesta nyt voidaan edes aloitteiden kohdalla puhua, on mainitsemani tassa-arvoinen avioliittolaki. Kannattajamäärillä mitattuna ainakin pyyhkivät pöytää tähän kielijuttuun verrattuna.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #6

Suomi voisikin ottaa mallia Ahvenanmaasta ja alkaa myös päättää asioista itse.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Ei taida yksikään yli 50000:n kansalaisen allekirjoittama kansalaisaloite olla johtanut mihinkään. Eli koko kansalaisaloite on suoranaista pelleilyä ja demokratian halveksimista. Päättäjämme ostivat vain aikaa näennäisdemokratiansa ylläpitämiselle ja huijasivat jälleen kerran kansalaisia huolellisesti!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #10

Kansalaisaloite pakkoruotsin muuttamisesta valinnaiseksi on ollut sivistysvaliokunnassa 16.5. lähtien. Mitä sille tapahtuu, on arvoitus ottaen huomioon tämän juuri päätetyn varhennuksen. Mappi ö:hön jouluun mennessä?

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vkx3000.sh?TU...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Niin ei ole vaikea arvata etukäteen, miten kansalaisten mielipiteisiin suhtaudutaan virkakoneistossa ja mihin eliitin vastaiset kansalaisten mielipiteet haudataan!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16

Ainoa oikeudenmukainen ja kansan tahtoa noudattava tapa olisi seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä antaa kansan äänestää myös pakkoruotsista ja sen jälkeen pulinat pois. Päättäjät vain eivät uskalla ottaa sitä riskiä, että meillä kävisi yhtä hyvä tuuri kuin ahvenanmaalaisille. Toinen pikkuinen marginaalikieli vapaaehtoiseksi kieleksi ja monikielisyys olisi meiilekin taattu.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #6

Konservatiiviset valtion viranomaisten holhoamiseen tottuneet suomalaiset haluavatkin,että valtio päättää mitä kieliä pitää opiskella.

Heille valinnan vapaus toisi tuskaa,koska pitäisi itse päättää kieliopinnoistaan ilman valtiovallan holhoavaa otetta.

Noita suomalaisia riittää kuten kommenteista voi havaita.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Vaihtoehdotonta ruotsin opiskelua koskeva kansalaisaloite olisi kylläkin lisännyt oikeuksia ja vapauksia. Yhden vaihtoehdottoman kielen opetusmonopoli olisi vapautettu ja siten laajennettu koskemaan suurempaa kielipalettia. Tämä ei tietysti pakottajille ja putkiajattelijoille käy.

Tuo kansalaisaloite koski ruotsinkielen opettamisen asemaa. Ei sen kuulunutkaan määrätä, miten muita kieliä opetetaan. Pelkkää turhaa pomottamista sellainen, vaan keskityttiin itse asiaan. Nykyisessä kielilaissa tasapuolisuus on kaukana, joten ihmettelen jos Ketola antaa sille tukensa.

Suomessa ymmärrettävästi opetetaan suomea. Jos joku haluaa tähän muutosta, niin sitten siitä oma kansalaisaloite vetämään. Englannin kielestä sama. Kaikki muu on vain saamatonta mussutusta.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomen kielellä on kansakuntaa yhdistävä ja valtiota koossapitävä rooli.

Ruotsin kielellä on kansakuntaa ja valtiota hajottava rooli.

Tämä ero on nähtävissä Suomen kielipoliittisessa keskustelussa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Luin aikoinaan Journalistiliiton sivuja, missä oli tapauksia kerrottu kuinka päätoimittaja käski toimittajan tehdä jutun mutta ei hyväksynyt siinä tulleita tietoja. Toimittaja joutui sitten tekemään itsesensuuria, että saisi jutulleen hyväksynnän. En tiedä miksi Journalistiliiton sivut on muutettu ja ne kiusallisten tapauksien pöytäkirjat on poistettu?

Sama koskee siellä eduskunnassa, missä potentiaalisille kansanedustajille annettiin porkkanaa hyvänä virkana etuineen jos kannattaisi näitä ohjelmia ja keppiä tuli, että arvonalennus johonkin virkatyöhön jos ei kannattanutkaan.

Niinhän me nähtiin eduskuntakyselyssä kun Ärhinmäki meni äkkiä katsomaan julkista äänestyspaikkataulua, että ketkä ne kaksi ketkua meni äänestämään päinvastaista ja palkkiona heille kalossikuvat takalistoihin puolueesta.

Tuollainen julkinen äänestystaulu pitäisi suolata kokonaan pois, niin kukin voi äänestää oman tahtonsa mukaan.

En minä esimerkiksi rupeaisi eduskuntavaalien äänestyspaikalla etukäteen sopimaan kavereiden kanssa, että äänestetään näitä tyyppejä taikka tulee ongelmia? Minä siis piiloudun tuonne koppiin ja laitan esimerkiksi väärinpäin olevaa hämähäkkiä ja hylsy tulee. Olen siis valintani tehnyt eikä kukaan tiedä ja jos tulee kysymään, niin väittäisin valkoisella valheella numeroa 69:ä.

Nykyisten eduskunnan äänestysnappeja pitäisi sijoittaa niin, että käsi on siellä jossain puunreiän sisällä ja näin ei voisi tietää mitä nappia painoi ja jännityksellä seurataan sitä JAA-EI-TYHJÄÄ -taulun tuloksia.

Sitä minä ihmettelen, että mistä vuodesta lähtien julkinen äänestyspaikkataulu on tullut alunperin, missä näkyy hauska kaksivärinen 200-paikkainen valotaulu.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Nuo eduskunnassa suoritettavat äänestykset, ovat äänestyksien irvikuvia. Sieltä 200-paikkaiselta valotaululta voivat ryhmänjohtajat vahtia ettei kukaan edustaja poikkea ruodusta ja vaan äänestä omantuntonsa mukaan.

DDR-suomi on lähemmin tarkasteltuna demokratian irvikuva ja maailmanmittapuunkin mukaan täysi banaanivaltio!

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Toisaalta myös me kansalaiset saamme tietoa, miten edustajamme on äänestänyt. Tällöin on ainakin teoreettinen mahdollisuus tuottaa edustajille ns. poliittista vastuuta. Tosin ainahan ne selittelevät, että 'ryhmä äänesti'.

Se tauluhan antaa vain sen hetkisen tilanteen, eli ilman taulua saman tiedon saisi vain vähän myöhemmin tilastoista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Kun ryhmäkurin mukaan äänestetään, ei demokratia toteudu millään tasolla!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #12

Käytännössä Suomen eduskuntavaaleissa ei ole vuosikymmeniin ollut mistään muusta kysymys kuin äänestetään vain Rkp:lle uudet hallituskumppanit.

Ainoa puolue joka tuollaista poliittista järjestelmää on uskaltanut kritisoida on ollut Perussuomalaiset. Muut suomalaiset ovat niin turtuneita,että eivät edes havaitse tuota demokratiavajetta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #9

Niin taulu voi antaa sen hetkisen tilanteen, mutta kun eliminoidaan mahdolliset paljastukset, voivat kansanedustajat äänestää omantunnon mukaan pelkäämättä ryhmänjohtajien haukankatseita ja äänestyssalaisuus säilyy. Ellei sitten niihin linnunkolojen sisään asenneta joku elektroninen piiri, joka kertoo digitaalisena numerona sen väärinajattelijan paikan...

Muistan sen tilanteen, jolloin olin joitakin vuosia sitten edustanut yhdistystämme ja kaupunginjohtaja oli saapuessaan hiukan näreissään järjestelyistämme. Mutta ilahtui suuresti kun olin saanut paikalle juuri sen kotikunnan kasvatin kansanedustajan paikalle edustamaan. Oli ollut hiukan hiuksenhalkomista sivussa keskustellen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos kaikki uivat pienessä ankkalammikossa ei tärkeintä ole demokratia. Tärkeintä on se, ettei pökäleitä nouse pintaan. Silloin voi uida pidempään.

Siis uimarin kannalta täysin ymmärrettävää, muiden kannalta ei. Ratkaisu olisi päättää asiasta kansanäänestyksellä, eikä uimareiden toimesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Koetko olevasi suomenkielinen? Ei hätää, valtio kustantaa nyt ilmaiseksi identiteetin korjausleikkaukset. Myös pakkohoito on mahdollista ja suorastaan todennäköistä, jos potilas ei itse ymmärrä jättekiva-Norden-identiteetin hyötyjä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Koen olevani kaksikielinen mutta kyllä aidosti tasa-arvoiseen kielivalintaan kuuluu oikeus myös olla opiskelematta suomea, ruotsia tai englantia, mikäli ei syystä tai toisesta koe sellaista taitoa tarvitsevansa.
Olisikos sitten sellainen hyvä asia on tietenkin miettimisen paikka erikseen, eikä ns kansalaisaloitekeskusteluun sinällään kuulu.

Kansalaisaloiteaktivismilla mä näen yleisesti ottaen sellaista proseduuria jolla halutaan helpottaa mutta myös mahdollisuutta hankaloittaa kansalaisen elämää ja rajoittaa niitä kansalaisvapauksia. Se päättää joka kysymyksen muodon asettelee ja omaa parhaat markkinamiehet, valitettavasti.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Edellinen kulttuuriministeri Wallinilta pääsi freudenthalilainen lipsahdus kun hän lausahti,että Suomi on pohjoismaiden naapurimaa.

http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46564-wallin...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Miettimisen paikka? Eipä tuo nyt suuria älynlahjoja tarvitse, jos ymmärtää ettei nykymaailmassa kannata sitoa koko kansaa kahden pienen marginaalikielen loukkoon? Ahvenanmaalaiset ymmärsivät sen jo monta vuotta sitten, mutta heidän oma kansanedustajansa on kuitenkin sitä mieltä, ettei se meille sovi, ja on edelleen päättämässä Manner-Suomen kielipolitiikasta. Mikä vitsi! He jopa päättivät, ettei edes suomenkielisiä kouluja tai lastentarhoja enää tarvita.....me emme olisi niin ehdottomia, vaan kaikki kukat saisivat rauhassa kukkia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #23

Suomenkieliset ovatkin yleisesti ottaen paljon vapaamielisempiä kuin ruotsinkieliset. Se on selvä ero näiden kahden kansanryhmän välillä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Missä kielissä Suomessa ollaan kaksikielisiä? Suomi muuttuu ja tilanne on muuttunut. Siksi olisi tarkennettava mitä kaksikielisyydellä tarkoitetaan.

Esim. Jyväskylässä puhutaan yli 100 kieltä. Kaksikielisiä on valtavasti sen ansiosta.Sitten on impivaaralaiset jotka eivät tunne kuin suomi-ruotsi-kaksikielisyyden.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Hyviä kysymyksiä Ruotsalaissuomen kansankäräjille:

-Miksi Folktinget ei suvaitse ruotsitonta suomalaisuutta ?

-Miksi Folktinget ei anna ruotsittomien suomalaisten olla rauhassa ruotsalaisuuden pakkosyötöltä ?

-Mitä Folktinget kuvittelee saavuttavansa pakottamalla ruotsittomille suomalaisille pakkoruotsia ?

http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewtopic.php?t=...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"-Mitä Folktinget kuvittelee saavuttavansa pakottamalla ruotsittomille suomalaisille pakkoruotsia ?"

Saavat näyttää valtaansa ja alistaa tavallista suomalaista kansalaista, jolla kehuvat ja retostelevat sitten kabineteissaan keskenään! Ja eduskunta, tuo lahjottujen puupäiden kapinen kerho, hyväksyy kaiken, kunhan vain lahjusrahat kilahtavat tileille!

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Tomi Ketola, jos isänmaamme on Suomi niin olkoon silloin äidinkielemme suomenkieli ja olkoon silloin se meidän ainoa kaikille pakollinen aineemme! Äidinkieli on tunnekieli ja liittyy läheisesti meidän kulttuuri identiteettiin, kansallistunteeseen.
Jos isämaamme on esim EU:n liittovaltio tilanne voi olla toki toinen. Sitäkö haluat?
Ruotsalaisia, kiinalaisia, englantilaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla, kieliä on hyvä osata, annetakoon meille mahdollisuus valita muut kielet lukuunottamatta äidinkieltä vapaasti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aivan, vain äidinkieli suomi pakolliseksi oppiaineeksi ja muut kielet valinnaisiksi! Ainoa oikea tie!

Tosin lahjotut päättäjämme ovat eri mieltä!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Äidinkieli sattuu olemaan se kieli jonka kotona ja ympäristössä kasvaessasi opit. Toisilla se sattuu olemaan suomi ja toisilla ruotsi. Meikäläisellä molemmat. Jollain tosin jopa saame. Englanti Suomessa tuskin kenelläkään eivätkä sitäkään kaikki tarvi.
Onko Tenhusen kulttuuri-identiteetti ja kansallistunne jotenkin kirkaampaa kun koet tarpeelliseksi sitä kovasti korostaa toisten kustannuksella? Toki hienoa jos näin on.

En kannata 'pakkokieliä', mutta juuri ne pitävät sisällään suomen, ruotsin ja englannin. Jos koet sellaisen kielen 'pakolliseksi' jota et välttämättä halua oppia tai lukea ja josta et voi kieltäytyä niin se on silloin pakkokieli. Itse en ole kokenut yhtäkään kieltä pakkokieleksi. Asia voidaan kääntää myös toisinpäin. Jos täällä ei olisi pakollista suomea niin mitenkäs maamme kielijakautuma mahtaisi tällä hetkellä mennä?

Ahvenanmaasta voisikin ottaa mallia ja antaa maakuntien tai kuntien päättää asiasta itsenäisesti. Niillä lienee parempi tieto ja tuntemus alueensa asukkaiden tarpeista ja toiveista.

Ei kannata myöskään tuosta kansalaismielipideaiheesta ruveta ohipuhumaan pelkästään kieliasioina. Noita aloitteita taitaa olla satoja, ja tämä kieliasia vain yksi niistä, eikä sekään monelle kovin merkittävä, jos vertaa enemmän ääniä saaneisiin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ruotsissa on kehitetty vähemmistökielille oma käsite: "Kotikieli".

Ottakaamme siitä oppia Suomeen. Ruotsin status on silloin kotikieli koska se on vähemmistökieli.

Tahdommehan olla pohjoismaalaisia muutenkin?

Ruotsissa väestön äidinkieltä ei ole utsittu väestörekistereihin enää 1930-luvun jälkeen.

Suomessa tuota vanhakantaista tapaa ikävä kyllä jatketaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Suomessa tuota vanhakantaista tapaa ikävä kyllä jatketaan."

Näin on, mutta se käy kyllä nopsaan laskea kun ruotsinkielisiä on alle 5 prosenttia väestöstä:)

Tietoni mukaan yksikielisiä, ja vain ruotsia puhuvia on kaikkiaan vain 13 000 henkilöä! Kannattaisi ehkä palkata heille jokaiselle ikioma tulkki vierelle, niin voisi tämänkin kirjoittamisen jo kohta lopettaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ja nämä 13000 henkilöä lakeijoineen pitää yllä erittäin haitallista pakkoruotsinkielen opiskelua! Käsittämätöntä että noin pieni vähemmistö voi polkea suuren enemmistön, yli 5000 000:n ihmisen oikeutta ja vapautta opiskella haluamiansa kieliä!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/com...

Siitä vaan tuunaamaan aloitteita ,ei tarvitse olla kuin miljoona EU-kansalaista,vähintään seitsämästä eu-maasta,niin VOI saada läpi,siis aloitteen.Ja tutkia mistä niitä voi tehdä,ja mitkä ovat hyväksyttäviä.

http://ec.europa.eu/citizens-initiative

Ja sieltä valveutuneet EU-kansalaiset voivat katsoa,mitä aloitteita on meneillään.Tottakai kaikki osaavat mennä ,niin vanhat kuin nuoremmatkin sen tarkastamaan.

Helppoa kuin heinänteko.

Demokratia vajetta ei ole.Höpöjä puhu...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Pakko muumiruåtsin opiskelu on halventavinta mitä "meidän" eduskunta voi suomalaisille tehdä.
Minun oikeudentajuun ei voi sopia mitenkään, että vanhan kolonialismi isännän kieltä pakko opetetaan kansalle vastoin kansan tahtoa. Ja jos, et satu oppimaan sitä ruottia tarpeeksi sinulla voi jäädä työpaikka saamatta... Eli virkaruotsi pitää osata vaikket sitä edes tarvitsisi.
RKP on kyllä hyvin jatkanut tota kolonialismin tarinaa vaikkakin ovat jo älynneet poistaa rasistisen kohdan puolueohjelmastaan "ruotsalaisen rodun asioiden edistäminen".

Mulla ei ole mitään sitä vastaan, että Suomi on kaksikielinen maa, mutta sitä vastaan hyvinkin paljon, että ihmistenkin täytyy olla kaksikielisiä vastoin tahtoaan.
Toki kieliähän kannattaa opiskella mahdollisimman paljon, mutta mikään pakko ei ole hyväksi.

Ps. Itse kun muutin ruotsiin niin joillakin ihmisillä oli oletus, että mie puhuisin ruotsia, koska Suomi on kaksikielinen maa. Tämmöinen "pikkuveli asetelma" saataisiin, myös loppumaan ihan vain pakkoruotsista luopumalla ja me oltaisiin sillon vihdoinkin SUOMALAISIA!!!!

Hälsningar från Stockholm

Toimituksen poiminnat